La'au mata'ina mo le ogatotonu o le laulau

2023-08-04

O mea fa'aoga o laulau e iai sona sao taua i le fa'aleleia atili o le si'osi'omaga o so'o se fa'atasiga po'o se fa'atasiga. A oʻo mai i le fatuina o mea faʻapitoa faʻapitoa, o se tasi o filifiliga tulaga ese ma faʻaosofia o le faʻaogaina o laau. O le fa'aopoopoina o la'au laiti i lau teuteuga o lau laulau e maua ai se pa'i o le lalelei, fou, ma se feso'ota'iga i le lalolagi fa'anatura. I totonu o lenei tusiga, o le a tatou suʻesuʻeina le matagofie ma le faʻaogaina o laʻau e fai ma faʻamaufaʻailoga laulau ma pe faʻafefea ona latou suia soʻo se taimi i se mea faʻapitoa.

 

 laau mo le ogatotonu o le laulau

 

O la'au e fa'atusaina i taimi uma le malosi, tuputupu a'e, ma le matagofie o le natura. O le tu'ufa'atasia i totonu o laulau fa'atotonugalemu e mafai ai ona e fa'auluina nei uiga lelei i lau teuteuga o mea e fai. O le iai o se laʻau i luga o laulau taʻitasi e fatuina ai se mea e taulaʻi ai le mafaufau ma faʻamalosia talanoaga i le va o malo. Pe o e fuafuaina se faaipoipoga, se taumafataga aloaʻia, se faʻalapotopotoga faʻapitoa, poʻo se faʻatasiga aso malolo, o laʻau e avea ma mea autu o le laulau e faʻaopoopoina le matagofie ma se lagona uiga ese o le faʻatasi i le faʻamoemoe.

 

O se tasi o itu lelei tele o le fa'aogaina o la'au e fai ma fa'atotonugalemu laulau o lo latou fa'aogaina. E mafai ona e filifili mai le tele o ituaiga o la'au e fa'atatau i lau autu o mea na tupu, vaitau, po'o mea e te fiafia i ai fa'alelei. O nisi o filifiliga ta'uta'ua e aofia ai la'au bonsai, la'au olive ipu, po'o la'au fua laiti. O ituaiga uma o laʻau e aumaia lona lava uiga faʻapitoa ma uiga ile totonugalemu, ma faʻamaonia lelei mo soʻo se sitaili poʻo se autu e te manaʻo ai.

 

O le ki i le fa'atupuina o laulau fa'atotonugatotonu o la'au o lo'o taoto i le tomai o le fa'atulagaina. Mafaufau e faʻapipiʻi elemene e pei o le limu, maʻa, poʻo tamaʻi tamaʻi faʻatusa e fatu ai se tuʻufaʻatasiga tuʻufaʻatasia ma foliga matagofie. Mo se autu fa'aola po'o fa'afugaga fafie, si'o le pito o le la'au i pine pine, lala, ma limu. Fa'aopoopo se pa'i o le fa'amanino e ala i le tu'uina o ni moli fa'afagogo la'ititi i totonu o lala, fa'apupulaina se susulu malu ma le fa'afiafia i luga o le laulau.

 

Afai o lo'o e fa'amoemoe mo se si'osi'omaga e sili atu ona aulelei ma aloa'ia, filifili se la'au fa'apoti e teuteu i fugālaau ma'ale'ale, e pei o oketi po'o rosa. O lenei tu'ufa'atasiga o elemene fa'alenatura ma fa'amamaina e fa'atupuina ai se mea fa'atauva'a ma fa'apitoa e fa'aalia ai le alofa tunoa ma le matagofie. Tuu le laau i luga o se tulaga teuteu pe sii i luga i se faaputuga o tusi tuai, fatuina o maualuga eseese ma faʻaopoopo le fua i le faʻaaliga atoa.

 

 Fugalaau Fugalaau Fa'afuga mo le ogatotonu o le laulau

 

Ina ia talia moni le matagofie o la'au e fai ma fa'atotonugalemu laulau, mafaufau e tu'ufa'atasia i totonu o se fa'aaliga tele fa'alenatura. Fausia se togavao laiti e ala i le tuʻufaʻatasia o le tele o laʻau eseese ma maualuga. Fa'aopoopo elemene e pei o le mutia faux, ma'a vaitafe, ma manu laiti e fa'ata'ita'i ai se vaaiga i togavao. O lenei mea e fatuina ai se mea faʻapitoa ma faʻafefeteina e faʻafeiloaʻi ai malo i se lalolagi faʻataulāitu o le natura.

 

Filifilia o le ituaiga sa'o o la'au ma fa'amautinoa lona soifua maloloina ma le umi o le ola e taua tele mo se fa'atotonugalemu manuia. Fa'afeso'ota'i ma se faleta'i fa'apolofesa po'o se tagata fai fugala'au fa'apitoa ile fa'atulagaina o la'au e ta'ita'ia oe ile faiga filifiliga. E mafai ona latou tuʻuina atu fautuaga taua i le tausiga o laʻau, faʻamautinoaina o au nofoaga autu e foliga ola ma fou i lau mea na tupu.

 

I le fa'ai'uga, o la'au e ofoina atu se filifiliga mata'ina ma tulaga ese mo mea fa'atotonu laulau, fa'aleleia le siosiomaga o so'o se mea na tupu ma lo latou matagofie fa'anatura. Pe e te filifili mo laau bonsai, la'au olive ipu, po'o la'au fua laiti, o lo latou i ai e fa'aopoopoina ai se pa'i o le lalelei, fou, ma se feso'ota'iga i le lalolagi fa'anatura. Fa'atasi ai ma fa'atonuga foafoa ma fa'alogo i fa'amatalaga, o la'au e fai ma fa'atotonugalemu o le laulau o le a fa'atupuina ai se fa'afiafiaga fa'afiafia e fa'afiafiaina au malo ma fa'amanatu moni ai lau mea na tupu. Talia le matagofie o le natura ma tu'u laau e fa'atotonu tulaga i lau isi fa'apotopotoga.